Úprava krmiv

PROČ?

- Zvýšení výživné hodnoty a využití živin, stravitelnost živin
- Chutnost a přijatelnost krmiv, skladovatelnost, manipulovatelnost, snížení spotřeby
- Výroba krmných směsí, odstranění škodlivých účinků a nepříznivých vlastností

DĚLENÍ:

A) Fyzikální - nemění se chemická struktura

B) Chemické - okyselování, extrahování

C) Biologické - nakličování, fermentace, drožďování

D) Kombinované - tlak, teplota, voda

 

Fyzikální metody - mechanické

1) Šrotování

- Obilniny, luštěniny

- Pomocí šrotovníku, ne do zásoby - plísně

- Zlepšuje prostupnost trávicích šťáv, stravitelnost

- Ne příliš najemno - špatné proslinění, zpomalení peristaltiky

- Skot - hrubý šrot (1,5 - 3 mm)

- Prasata - do 1 mm

2) Mačkání

- Podobné šrotování

- Do krmných směsí pro skot, jako startér pro koně

- Pomocí mačkadla (mačkače) - dva hladké válce proti sobě

- Typ mačkání za použití vody - vločkování

- Zelená píce (jetel, vojtěška) při sklizni na senáž, siláž a obiloviny

3) Řezání

- Pomocí řezačky, vzniká řezanka

- Pro seno, slámu - míchání s ostatními krmivy

- Přímé zkrmování nebo konzervace

4) Krouhání

- Pomocí krouhačky, ne do zásoby

- Okopaniny, musí být čisté a omyté

- Zabraňují ucpání jícnu, lepší využití živin

5) Tvarování

- Moderní metoda za působení teploty a tlaku

- Pojivo - melasa

- Vznikají pelety, nezávadné, živiny zůstávají, nekazí se

--Výroba granulí, úsušek

--Lisování za studena

6) Vlhčení

- U sypkých směsí, hl. pro prasata

- Zlepšuje příjem, chutnost, stravitelnost

- Pomocí vody, syrovátky, kuchyňských nezávadných zbytků

- Ne na dlouho a do zásoby!! (plísně)

7) Máčení

- Řepné řízky - zabraňují zažívacím problémům (bobtnají)

8) Vaření, paření

- Hl. brambory, škrob mění svou strukturu

- Měknutí rostlinných pletiv a odstranění škodlivých látek a mikroorganismů

- Zlepšuje chutnost a stravitelnost

 

Chemické metody

1) Okyselování

- Kyselina mravenčí, propionová, octová

- Do mléka

2) Extrahování

- Po vylisování oleje se tuk extrahuje pomocí rozpouštědel (max 4 %, obvykle 1 %)

Biologické metody

1) Nakličování obilnin

- Pro drůbež (nosnice), v zimním období, drobnochovy

- Telata, selata - pšenice

- Nenakličuje se žito

- 5 - 6 dní

- Zdroj vitamínu E

- Rozprostřít na zemi a kropit

2) Drožďování

- Pracná metoda

- Zkvašování šrotů, základem je obilný šrot

- Pro prasata, skot

- Hustá kaše, která voní

3) Fermentace (kvašení)

 

Kombinované (moderní) metody

- Působení tlaku, teploty a vody

1) Pufování

- Rýže, obiloviny

- Prodlužuje skladovatelnost

- Rázové uvolnění tlaku a odpaření vlhkosti - nadouvání

2) Toustování

- Krátkodobé působení vysoké teploty (140-160°C)

- Doplňuje se mačkáním

- Kukuřice, hrách, sojové boby, intenzivní sušení obilovin

3) Fluidní sušení

- Fluidní=tekutý

- Materiál je nadnášen proudem horkého vzduchu

- Sušená krev, mléko, potravinářský odpad, ošetření sójových bobů

4) Mikronizace

- Metoda ozařování

- Krátkodobé působení infrazářičů

5) Extrudace

- Krátkodobé působení vyšší teploty a tlaku

- Šetrná tepelná úprava krmiv

- Protlačení přes matrici - roztaví, vytvaruje

- a) působení vlkého a suchého tepla v extrudéru

- b) Plastifikace materiálu - spečení jednotlivých komponentů

6) Granulace

- Tepelná úprava, 80°C cca

- Výroba granulí, briket

- Fyzikální a chemické působení, pro výrobu krmných směsí (KS)

- Podporuje průchod GIT, stravitelnost

- Často krmiva s vyšším obsahem vlákniny

- Problém při dlouhodobém používání

- Malá ztráta živin, přesné dávkování

 

Skladování

- Krmení dostupné po celé krmné období

- V suchu, tma, množství, které spotřebuji

- Nesnižujeme kvalitu - oxidace živin, působení UV záření (denaturace bílkovin), hlodavci, plísně, patologické mikroorganismy

SENO - v suchu, balíme do balíků - lepší manipulovatelnost a skladovatelnost

ZRNINY - v suchu, bez hlodavců, do sýpky nebo sila (provzdušňuje, míchá)

OKOPANINY - nesmí zmrznout, násládnou, mohou způsobit těžké průjmy.

                    - Krechtování - do jámy v zemi navršíme okopaniny, na ně dáme balíky slámy, (řepa a brambory), ne moc často

 

Krmné směsi

Směs - jadrná, sušená objemná krmiva, krmné přísady, doplňkové specificky účinné látky (biofaktory - enzymy, probiotika, zchutňovadla, minerální látky, vitamíny, kokcidiostatika)

ROZDĚLENÍ PODLE OBSAHU ŽIVIN - ZÁKLADNÍ

1) Kompletní krmné směsi

- Kompletně pokryje živiny u zvířat pro něž byly určeny. Doplňujeme akorát vodu.

2) Doplňkové krmné směsi

- Pokryje potřebu živin pokud jsou zvířata dokrmována statkovými - nejčastěji objemnými - krmivy.

ROZDĚLENÍ KS PODLE OBSAHU ŽIVIN - SPECIÁLNÍ

1) Mléčné KS

- pro mláďata, vyšší podíl sušeného mléka

2) Melasová krmiva

- Vyšší obsah sacharidů

3) Dietní krmiva

- Specifický účinek - omezuje stresové situace, negativní vlivy způsobující výskyt močových kaménků, snižují nadbytečnou hmotnost, stabilizují vodu v organismu,...

- Vhodné vyjádření veterináře

4) Medikové KS

- Obsahují léčebné veterinární přípravky

- Pro přímé zkrmování

DOPLNĚNÍ MINERÁLŮ

- Minerální krmé směsi - koncentráty mikro a makro prvků, dodáváme do kompletních nebo doplňkových KS, případně přímo zkrmujeme, určeno pro druh a kategorii

DĚLENÍ PODLE OBSAHU ŽIVIN - K DALŠÍ ÚPRAVĚ

- Bílkovinné koncentráty - bílkovinné směsi doplněné vitamíny a biofaktory, vhodné pro dvoustupňovou přípravu - nejčastěji doplňujeme dusíkaté látky, není vhodné zkrmovat přímo

- Premixy - krmné směsi s doplňkovými látkami (biofaktory) bez nosičů, nezkrmujeme přímo

 

Komponenty krmných směsí:

- Rozemleté zrno obilovin  48-90 %

- Rozemleté luštěniny

- Vločky z objemných krmiv, úsušky

- Mlýnské zbytky 0 - 15 %

- Extrahované šroty, pokrutiny 3 - 20 %

- Živočišné produkty 3 - 6 % (prasata)

- Minerální látky 3 %

- Krmné soli 0,5-1 %

- Biofaktory 1-2%

- Další

 

Struktura krmných směsí:

a) prášková

- Drť - grit (drůbež)

- Medikované a minerální KS

- Šrot

b) Tvarování

- Pomocí lisování, pojivo: melasa, zahuštěná syrovátka

- Brikety - válce nad průměr 16 mm

- Granule - válce do 16 mm

- Zoby - krmné směsi z nedrcených surovin

 

Ukazatelé jakosti:

vzhled, chemické složení, pach, nesmí obsahovat živé škůdce

 

Obaly:

- Nesmí být porušené, obsahují výrobce, složení, datum spotřeby a výroby, pro koho je směs určena, jakostní deklarované znaky