Úprava krmiv
PROČ?
- Zvýšení výživné hodnoty a využití živin, stravitelnost živin
- Chutnost a přijatelnost krmiv, skladovatelnost, manipulovatelnost, snížení spotřeby
- Výroba krmných směsí, odstranění škodlivých účinků a nepříznivých vlastností
DĚLENÍ:
A) Fyzikální - nemění se chemická struktura
B) Chemické - okyselování, extrahování
C) Biologické - nakličování, fermentace, drožďování
D) Kombinované - tlak, teplota, voda
Fyzikální metody - mechanické
1) Šrotování
- Obilniny, luštěniny
- Pomocí šrotovníku, ne do zásoby - plísně
- Zlepšuje prostupnost trávicích šťáv, stravitelnost
- Ne příliš najemno - špatné proslinění, zpomalení peristaltiky
- Skot - hrubý šrot (1,5 - 3 mm)
- Prasata - do 1 mm
2) Mačkání
- Podobné šrotování
- Do krmných směsí pro skot, jako startér pro koně
- Pomocí mačkadla (mačkače) - dva hladké válce proti sobě
- Typ mačkání za použití vody - vločkování
- Zelená píce (jetel, vojtěška) při sklizni na senáž, siláž a obiloviny
3) Řezání
- Pomocí řezačky, vzniká řezanka
- Pro seno, slámu - míchání s ostatními krmivy
- Přímé zkrmování nebo konzervace
4) Krouhání
- Pomocí krouhačky, ne do zásoby
- Okopaniny, musí být čisté a omyté
- Zabraňují ucpání jícnu, lepší využití živin
5) Tvarování
- Moderní metoda za působení teploty a tlaku
- Pojivo - melasa
- Vznikají pelety, nezávadné, živiny zůstávají, nekazí se
--Výroba granulí, úsušek
--Lisování za studena
6) Vlhčení
- U sypkých směsí, hl. pro prasata
- Zlepšuje příjem, chutnost, stravitelnost
- Pomocí vody, syrovátky, kuchyňských nezávadných zbytků
- Ne na dlouho a do zásoby!! (plísně)
7) Máčení
- Řepné řízky - zabraňují zažívacím problémům (bobtnají)
8) Vaření, paření
- Hl. brambory, škrob mění svou strukturu
- Měknutí rostlinných pletiv a odstranění škodlivých látek a mikroorganismů
- Zlepšuje chutnost a stravitelnost
Chemické metody
1) Okyselování
- Kyselina mravenčí, propionová, octová
- Do mléka
2) Extrahování
- Po vylisování oleje se tuk extrahuje pomocí rozpouštědel (max 4 %, obvykle 1 %)
Biologické metody
1) Nakličování obilnin
- Pro drůbež (nosnice), v zimním období, drobnochovy
- Telata, selata - pšenice
- Nenakličuje se žito
- 5 - 6 dní
- Zdroj vitamínu E
- Rozprostřít na zemi a kropit
2) Drožďování
- Pracná metoda
- Zkvašování šrotů, základem je obilný šrot
- Pro prasata, skot
- Hustá kaše, která voní
3) Fermentace (kvašení)
Kombinované (moderní) metody
- Působení tlaku, teploty a vody
1) Pufování
- Rýže, obiloviny
- Prodlužuje skladovatelnost
- Rázové uvolnění tlaku a odpaření vlhkosti - nadouvání
2) Toustování
- Krátkodobé působení vysoké teploty (140-160°C)
- Doplňuje se mačkáním
- Kukuřice, hrách, sojové boby, intenzivní sušení obilovin
3) Fluidní sušení
- Fluidní=tekutý
- Materiál je nadnášen proudem horkého vzduchu
- Sušená krev, mléko, potravinářský odpad, ošetření sójových bobů
4) Mikronizace
- Metoda ozařování
- Krátkodobé působení infrazářičů
5) Extrudace
- Krátkodobé působení vyšší teploty a tlaku
- Šetrná tepelná úprava krmiv
- Protlačení přes matrici - roztaví, vytvaruje
- a) působení vlkého a suchého tepla v extrudéru
- b) Plastifikace materiálu - spečení jednotlivých komponentů
6) Granulace
- Tepelná úprava, 80°C cca
- Výroba granulí, briket
- Fyzikální a chemické působení, pro výrobu krmných směsí (KS)
- Podporuje průchod GIT, stravitelnost
- Často krmiva s vyšším obsahem vlákniny
- Problém při dlouhodobém používání
- Malá ztráta živin, přesné dávkování
Skladování
- Krmení dostupné po celé krmné období
- V suchu, tma, množství, které spotřebuji
- Nesnižujeme kvalitu - oxidace živin, působení UV záření (denaturace bílkovin), hlodavci, plísně, patologické mikroorganismy
SENO - v suchu, balíme do balíků - lepší manipulovatelnost a skladovatelnost
ZRNINY - v suchu, bez hlodavců, do sýpky nebo sila (provzdušňuje, míchá)
OKOPANINY - nesmí zmrznout, násládnou, mohou způsobit těžké průjmy.
- Krechtování - do jámy v zemi navršíme okopaniny, na ně dáme balíky slámy, (řepa a brambory), ne moc často
Krmné směsi
Směs - jadrná, sušená objemná krmiva, krmné přísady, doplňkové specificky účinné látky (biofaktory - enzymy, probiotika, zchutňovadla, minerální látky, vitamíny, kokcidiostatika)
ROZDĚLENÍ PODLE OBSAHU ŽIVIN - ZÁKLADNÍ
1) Kompletní krmné směsi
- Kompletně pokryje živiny u zvířat pro něž byly určeny. Doplňujeme akorát vodu.
2) Doplňkové krmné směsi
- Pokryje potřebu živin pokud jsou zvířata dokrmována statkovými - nejčastěji objemnými - krmivy.
ROZDĚLENÍ KS PODLE OBSAHU ŽIVIN - SPECIÁLNÍ
1) Mléčné KS
- pro mláďata, vyšší podíl sušeného mléka
2) Melasová krmiva
- Vyšší obsah sacharidů
3) Dietní krmiva
- Specifický účinek - omezuje stresové situace, negativní vlivy způsobující výskyt močových kaménků, snižují nadbytečnou hmotnost, stabilizují vodu v organismu,...
- Vhodné vyjádření veterináře
4) Medikové KS
- Obsahují léčebné veterinární přípravky
- Pro přímé zkrmování
DOPLNĚNÍ MINERÁLŮ
- Minerální krmé směsi - koncentráty mikro a makro prvků, dodáváme do kompletních nebo doplňkových KS, případně přímo zkrmujeme, určeno pro druh a kategorii
DĚLENÍ PODLE OBSAHU ŽIVIN - K DALŠÍ ÚPRAVĚ
- Bílkovinné koncentráty - bílkovinné směsi doplněné vitamíny a biofaktory, vhodné pro dvoustupňovou přípravu - nejčastěji doplňujeme dusíkaté látky, není vhodné zkrmovat přímo
- Premixy - krmné směsi s doplňkovými látkami (biofaktory) bez nosičů, nezkrmujeme přímo
Komponenty krmných směsí:
- Rozemleté zrno obilovin 48-90 %
- Rozemleté luštěniny
- Vločky z objemných krmiv, úsušky
- Mlýnské zbytky 0 - 15 %
- Extrahované šroty, pokrutiny 3 - 20 %
- Živočišné produkty 3 - 6 % (prasata)
- Minerální látky 3 %
- Krmné soli 0,5-1 %
- Biofaktory 1-2%
- Další
Struktura krmných směsí:
a) prášková
- Drť - grit (drůbež)
- Medikované a minerální KS
- Šrot
b) Tvarování
- Pomocí lisování, pojivo: melasa, zahuštěná syrovátka
- Brikety - válce nad průměr 16 mm
- Granule - válce do 16 mm
- Zoby - krmné směsi z nedrcených surovin
Ukazatelé jakosti:
vzhled, chemické složení, pach, nesmí obsahovat živé škůdce
Obaly:
- Nesmí být porušené, obsahují výrobce, složení, datum spotřeby a výroby, pro koho je směs určena, jakostní deklarované znaky