Játra (hepar)

04.10.2015 17:46

Játra (hepar)

- Největší žláza trávicí soustavy

- Červenohnědá barva, tuhoelastická konzistence

- Na povrchu je vazivová blána, která vytváří vmezeřené vazivo - odděluje jaterní lalůčky (viditelné pouhým okem)

- Jaterní lalůčky vytváří jaterní buňky - hepatocyty

- Uloženy vpravo v brániční kopuli

  • Krevní oběh jater
    - Výživný a funkční
    - Výživný - všechny orgány v těle, dohlíží na fungování jaterních buněk, jaterní tepna (okysličená) - jaterní lalůčky (vstřebání živin a poslány dál) - jaterní žíla - zadní dutá žíla
    - Funkční - vrátnicová žíla, vstřebané živiny z žaludku a střev jsou dále zpracovány v játrech a využity pro všechny buňky organismu

Funkce:

a) Metabolická

- Ukládání a zpracování živin

- Cukr je přiváděn ve formě glukózy, při nadbytku je glukóza přeměněna na glykogen (v případě potřeby je možné ji odbourat zpět na glukózu)

- Z aminokyselin vznikají bílkoviny, při nadbytku bílkovin proběhne desaminace

b) Detoxikační

- Při desaminaci aminokyselin (Desaminace = odbourání amino skupiny NH2)

- NH2 - NH3 (čpavek = amoniak) - močovina

c) Tvorba a odbourávání krve

- Pouze při nitroděložním vývoji (embryonální erytropoéza), jinak v kostní dřeni

d) Srážení krve

- Aminokyseliny jsou přeměměny na fibrinogen, protrombin - heparin

e) Zásobárna krve

- Společně s kůží a slezinou

f) Součást imunitního systému

- vznikají zde bílé krvinky se schopností fagocytózy (schopnost leukocytů pohlcovat bakterie)

g) Tvorba tepla

- jako vedlejší odpadní produkt organismu

h) Tvorba žluče

 

Žluč

- Vytvářena v jaterních buňkách

- Játra - žlučovody - žlučový měchýř - žlučový vývod - dvanáctník

- Funkce: emulguje tuky (z velkých kapének vznikne velké množství malých) a aktivuje lipolytické enzymy (štěpí tuky na mastné kyseliny a glycerol)

- Žlučový měchýř - je rezervoár žluči, nemají ho koně, srnci, jeleni, papoušci a potkani

- Zásaditá (NaHCO3) a vazká (obsahuje hlen)

- Má specifickou žlutozelenou barvu a hořkokyselou chuť

- Žlučová barviva: bilirubin - žlutá, biliverdin - zelená

- Žlučové kyseliny - hořkokyselá chuť

- Umožňuje vstřebávání vitamínů (A,D,E,K)